Материнка, лікування материнкою (орегано)

 

З лікувальною метою застосовується трава (стебла, листя, квіти), зібрана під час цвітіння.

Суха трава і квіти материнки містять до 1,2% ефірного масла, що володіє приємним запахом і бактерицидними властивостями і складається з ароматичного спирту, фенолів, тимолу і карвакрола. Крім того в траві містяться сесквітерпени, вільні спирти, дубильні речовини, флавоноїди, аскорбінова кислота.

У листі і квітках міститься ефірна олія, до складу якого входять ароматичні феноли, флавоноїди, тимол, геранілацетат, карвакрол, дубильні речовини і досить багато аскорбінової кислоти (більше 500 мг в 100 г), в насінніі - жирна олія.

Настій материнки має жовчогінну, сечогінну, відхаркувальну, а також виражену седативну і протисудомну властивість.

Лікувальна дія материнки засноване на здатності її надавати заспокійливу дію на центральну нервову систему, вона також має кровоспинну, потогінну, сечогінну, відхаркувальну і сануючу дихальні шляхи властивостіі, вона підвищує лактацію, знеболює іі дезодорує.

Материнка стимулює секрецію травних трактів, перистальтику шлунково-кишкового тракту і жовчовиділення, посилює апетит, і застосовується для поліпшення травлення, особливо при секреторній недостатності шлунково-кишкового тракту, гіпо-, -та анацидного гастритах, при атонії кишечника, спазмах кишечника та шлунка, дискінезіях жовчних шляхів, при холециститах і дискінезії жовчовивідних шляхів, а також при ентероколітах супроводжуються запорами та метеоризмом.

У науковій медицині препарати материнки використовують як седативний засіб при неврозах, безсонніі, головного болю. Приймають у вигляді настою і відвару при гіпертонічній хворобіі, атеросклерозіі.

Використовують материнку і як потогінний і відхаркувальний засіб і для заспокійливого кашлю засоб при бронхітах, пневмоніях, бронхоектатичної хвороби, гострих респіраторних захворюваннях, а також у зборах з іншими травами при бронхіальній астміі. Настій трави материнки призначають при ангінах, хронічних і гострих фарингітах, хронічних тонзилітах, кашлюку, а також часто використовують для інгаляцій.

Материнка входить до складу грудного, потогінного, вітрогінного зборів та збору для полоскання горла.

При парадонтозіі, гінгівітах, стоматитах настій материнки (1:10) вживають для полоскань як гемостатичне, седативне та знеболююче. Траву материнки використовують зовнішньо у вигляді примочок, компресів та лікувальних ванн при гнійничкових захворюваннях шкіри іі діатезіі.

У народній медицині материнку використовують як засіб для регулювання менструацій при їх затримціі. Материнку використовують в народі як заспокійливий і легкий снодійний засіб, застосовують також при поганому настрою і навіть при порушенні психічної діяльностіі; настій рекомендують приймати при відсутності апетиту і як засіб, що сприяє поліпшенню травлення. Материнка надає тонізуючу дію на скорочення гладкоїї мускулатури матки.

Трава материнки використовується при лікуванні екземи, сверблячих дерматозів, різних висипів, фурункулів, наривів, при діатезі у вигляді примочок, компресів та лікувальних ванн. Для ванн використовують 100-200 г сухої трави на 2-3 л води (заливають окропом, настоюють 1-2 години і додають всю порцію в ванну з водою). Теплим відваром трави миють голову при головному болю. Після миття рекомендується голову обв'язати хусткою.

Болгарська медицина траву материнки застосовує при спазмах шлунка, нервовому збудженніі, хворобливих менструаціях, жовтяниціі, захворюваннях печінки, холециститах.

У Німеччині траву материнки використовують як заспокійливий засіб при судорожному, спастичному кашліі, для збудження апетиту, при захворюваннях шлунка і кишечника і як заспокійливий протисудомний засіб, при порушеннях сну.

В Австрії відвар іі олію материнки використовують при кашліі, як антисептичний, заспокійливий і поліпшуючий апетит засіб, а також при хронічних гастритах зі зниженою секретної функцією шлунка, колітіі іі ентерокалітах.

Широко використовують настій трави материнки і у Франції при шлунково-кишкових захворюваннях, при зниженому апетитіі, а також як цінний засіб, що сприяє загоєнню ран.

У Польщі материнка застосовується при неврозах, безсонніі, як покращуючий травлення, жовчогінний іі відхаркувальний засіб.

В Індії ефірне масло материнки застосовується як ароматичний, стимулюючий, зміцнюючий і антибактеріальний засіб.

Рекомендується траву материнки застосовувати для лікування епілепсії у виглядіі настою (10г на 3л окропу) по 100мл 3 рази на день за 15 хв до їди. Курс лікування 3 роки. (Н. Г. Ковальова).

Материнка цінується і як пряна овочева рослина. Нарізані листя надають стравам своєрідний смак і пряний запах. Надземна маса материнки завдяки приємному трав'янистому аромату здавна використовувалася в квасах, пивіі, яким вона, крім запаху, надавала здатність довго зберігатися. В інших країнах її використовують у стравах з грибів (Франція), в Італії додають в традиційні коржі - піцу. Широко її використовують в Іспанії, країнах Південної Америки для салатів, гуляшу, сиру і страв з сирів, овочів і яєць. Добре поєднується с базіліком і чорним перцем.

Материнка дуже нагадує майоран, але запах її м'якше, а смак ніжніше. У нас материнку використовують при засолюванні огірків, помідорів, грибів, кладуть у різні супи, додають в різноманітніі фаршіі, напоїї, вона надає їм своєрідний аромат іі оберігає їх від закисання.

З суцвіть іі молодих пагонів заварюють чай, який не тільки ароматний, але іі дуже корисний.

Материнка несприятливо впливає на перебіг вагітностіі, тому вагітним жінкам користуватися материнкою не рекомендується.

Трава материнки застосовується для ароматизації ванн, пересипають материнкою одяг від моліі.

Способи приготування іі застосування:

1. 2 столові ложки сухої трави материнки (10 г) на 200 мл окропу, настояти 1-2 години, процідити іі приймати в теплому виглядіі за 20-30 хвилин до їжіі по 1-2 склянки 3-4 рази на день.

2. 50 г сухоїї трави материнки заварити в 10 л води (для ванн іі обливань) .

Настій трави материнки: 10г (2 столові ложки) сировини кладуть в емальований посуд, заливають 200мл (1 склянка) гарячої кип'яченої води, нагрівають у киплячій воді (на водяній бані) 15 хв, охолоджують протягом 45 хв при кімнатній температуріі, проціджують, залишок віджимають. Обсяг отриманого настою доливають кип'яченою водою до 200 мл. Приготований настій зберігають у прохолодному місці не більш 2сут. Приймають в теплому вигляді по 1/2 склянки 2. рази на день за 15 хв до їди.

 

Айва, лікування айвою

Алоє, лікування алоєм

Аніс, лікування анісом

Арніка, лікування арнікою

Багно, лікування багном

Бальзамін, лікування бальзаміном

Барбаріс, лікування барбарисом

Барвінок, лікування барвінком

Беладонна, лікування беладонною

Белокопитнік, лікування белокопитніком

Береза, лікування березою

Безсмертник, лікування безсмертником

Брусниця, лікування брусницею

Бузина, лікування бузиною

Буркун, лікування буркуном

Блекота, лікування блекотою

Бузок, лікування бузком

Влеріана, лікування валеріаною

Вереск, лікування вереском

Горець, лікування горцем

Липа, лікування липою

Калина, лікування калиною

Кульбаба, лікування кульбабою

Кропива, лікування кропивою

Лепеха, лікування лепехою

Лопух, лікування лопухом

Материнка (орегано), лікування

Мати - мачуха, лікування

Меліса, лікування мелісою

Пижма, лікування пижмою

Подорожник, лікування

Полин (чорнобиль), лікування

Пустирник, лікування пустирником

Пирій, лікування пирієм

Ромашка, лікування ромашкою

Цикорій, лікування цикорієм

Чабрець, лікування чабрецом

Чага, лікування чагою

Череда, лікування чередою

Хміль, лікування хмелем

Щавель, лікування щавлем

Яливець, лікування яливцом