ЯК приготувати домашнє медове вино

 

Робимо домашнє медове вино: мед, завдяки своїй смакової гаммі широко використовується в домашньому виноробстві.

Найбільшу попупярность серед виноробів набуває медове вино. Мед привабливий для домашнього виноробства своїм оригінальним смаком і яскраво вираженим ароматом квіткового різнотрав'я. Найкращий мед для приготування медового вина - липовий і луговий (квітковий). Падевий мед для виноробства не придатний.

Крім того, з чистого меду, так як кислотність його дуже низька і становить не більше 0,4%, приготувати вино не можна.

Медові вина рекомендується готувати на яблучному соку з додаванням листків грущі або навіть на соку білої смородини.

Оскільки 100 г меду в середньому містять 70 г цукру, то меду за смаком беруть дещо більше. Замість 100 г цукру беруть 140 г меду.

Домашнє вино з меду - як і оригінальні вина з меду можна приготувати в домашніх умовах. Це - варені чисті меди і медово-фруктові вина.

Варені чисті меди готують так - мед розбавляють наполовину водою. Ситу уварюють на малому вогні, знімаючи піну протягом півгодини.

При варінні сита набуває прозорість і особливий смак, а також звільняється від шкідливих мікроорганізмів і домішок, які можуть погіршити якість вина при його зберіганні.

Але необхідно витримати домашнє вино бо мед повинен дозріти. Варені чисті меди дозрівають протягом декількох років.

У той же час медово-фруктові вина дозрівають за 5-6 місяців, а після їх витримки протягом 1-1,5 років стають м'якими і ніжними, втрачають свій специфічний смак.

Медово-фруктові вина пахучіше варених медів та поживніші, оскільки мають в своєму складі соки, мають освіжаючий смак.

Спосіб приготування медових вин аналогічний способу приготування ягідно-фруктових вин і включає:

приготування солодкого сусла і дріжджовий закваски;
зброджування сусла;
освітлення вина желатином;
фільтрацію і пастеризацію.


Наприклад, взяти воду і мед, варити на слабкому вогні, знімаючи піну, протягом години. Ще теплим перелити в бродильний чан, додати сік лимонів, азотне живлення і дріжджову закваску.

Залишити для бродіння під водяним затвором на 4 дні, часто збовтуючи. Потім влити міцний спирт і залишити в прохолодному місці на 10-12 днів.

Після цього зняти з осаду, освітлити і розлити по пляшках для зберігання. За бажанням можна додати медовий сироп - 30 мл на 1 літр.

Компоненти: вода - 10 л, мед - 1,5 кг, сік 5 лимонів, азотісние речовини і дріжджова закваска - по 1 л, спирт - 250 мл.

Медово-фруктові вина готують холодним способом, ситу не варять. Можуть бути столові й десертні, при цьому використовується звичайна для цих вин технологія, тільки замість цукру додають мед - 140 г на 1 л соку.

Коли готують вино, мед розчиняють у воді, якою за рецептом потрібно розбавити соком для зниження їх кислотності.

Оскільки мед важко розчиняється у холодній воді, то воду або сік з водою підігрівають до 30 градусів. А перед добавкою дріжджів следут дати суміші остигнути до 24 градусів.

Медові вина не досить прозорі і їх доводиться освітлювати агар-агаром з білком. Для поліпшення смаку медові вина рекомендується витримувати не менше року.